Thunder Bay

Thunder Bay on 110 000 asukkaan pieni kaupunki Ontarion länsireunalla. Lähimmät suuremmat kaupungit ovat Winnipeg Kanadan puolella 8 tunnin ajomatkan päässä ja Duluth Yhdysvaltojen puolella 4 tunnin ajomatka. Torontokin on melkein 1500 km päässä. Kanadassa etäisyydet ovat siis tosiaan omaa luokkaansa ja julkisen liikenteen heikkouden takia monet paikat ovat tavoitettavissa vain omalla autolla tai lentokoneella.Thunder Bayn paikalla oli aiemmin turkisvaihtokaupan keskus Fort William. Keskus perustettiin 1700-luvulla ja siellä vaihtokauppaa kävivät eurooppalaiset asuttajat ja Ojibway-intiaaniheimo. Ojibwayt toimittivat turkiksia eurooppalaisille ja vastineeksi he saivat erilaisia hyödykkeitä kuten kankaita, aseita ja teetä.
Myöhemmin itse Thunder Bay syntyi paikalle kahdesta erillistä kaupunkista, Fort William ja Port Arthur, ja pienemmistä kylistä, jotka yhdistettiin yhdeksi kaupungiksi. Tästä syystä kaupunkia kutsuttiin ennen "Twin cities" eli kaksoskaupungit. Tämän rakenteen pohjalta kaupunki on edelleenkin varsin hajallaan, etäisyydet ovat pidempiä ja keskustoja on tavallaan kaksi.

Thunder Bay on suurin suomalaiskeskittymä Suomen jälkeen. 1800-luvulla ja erityisesti maailmansotien jälkeen kaupunkiin muutti paljon suomalaisia ja tämä on jättänyt leimansa kaupunkiin. Edelleenkin Thunder Bayssä on suomalainen ravintola "Hoito", suomalainen kirjakauppa ja muutamia pikkukauppoja, joista löytyy suomalaisia elintarvikkeita ja Fazerin suklaata. Myös yliopiston kurssitarjonnasta löytyi suomen alkeet! Monet kaupungin asukkaat ovat suomalaistaustaisia, mutta suomen kielen taitavien ihmisten määrä vähenee koko ajan, kun alunperin Suomesta tulleet siirtolaiset vanhenevat ja kuolevat, eikä tuleva sukupolvi enää opi tai käytä kieltä. Yksi kurssikaverinikin kertoi minulle, että hänen vanhempansa ovat tulleet Suomesta ja että hänkin oppi suomen ensimmäisenä kielenä, mutta on unohtanut sitä jonkin verran.

Suomalainen kirjakauppa

Finlandia-talo ja Hoito-ravintola alakerrassa

Hoidosta saa karjalanpiirakoitakin!

Jos koti-ikävä iskee, suomalaisia ruoka-aineita löytyy!

Thunder Bayn suurimmat nähtävyydet ovat Sleeping Giant, Kakabekan putoukset ja Fort Williamin historiallinen puisto. Sleeping Giant on makaavan jättiläisen muotoinen niemi Lake Superiorilla. Se on nykyään kansallispuistona ja suosittu retkeilyalue. Sleeping Giant sanotaan muodostuneen kirouksen seurauksena:
Nanabijou, Syvän veden henki oli paljastanut Ojibway-heimolle Silver Islet -saaren suurista hopeavaroista sillä ehdolla, että he eivät kertoisi mitään valkoiselle miehelle. Toisesta intiaaniheimosta kuitenkin yksi mies soluttautui Ojibway-heimoon selvittääkseen heidän hopeavarojensa lähteen. Kun hän oli palaamasssa kertomaan salaisuuden omalla heimolleen, hän törmäsi kahteen valkoiseen mieheen ja päätyi paljastamaan heille hopealähteen. Kun he olivat yhdessä soutamassa Silver Isletilla, yllätti myrsky heidät, vene kaatui, valkoiset miehet hukkuivat ja toisen heimon mies muuttui suureksi kivimuodostumaksi suojamaa Silver Isletia.

Yleisesti Thunder Bayssä parasta on yliopistokampus ja luonnon läheisyys. Ainoa ongelma on, että luontonähtävyyksien ja retkeilypolkujen luokse pääseminen vaatisi autoa, mitä vaihto-opiskelijoilla ei aina ole käytössä. Ihmiset kaupungissa ovat myös erittäin ystävällisiä, ja opiskelu on viihtyisää, mutta Thunder Bay ei kävisi kuitenkaan parhaole parhain lomakohde Kanadassa.Kommentit

Suositut tekstit