Millainen on Kanada?

Mitä ihmiset yleensä tietävät Kanadasta? Suuri valtio. Kylmät talvet. Pääkaupunki ehkä Toronto tai Montreal tai Vancouver. Vaahterasiirappi. Jääkiekko. Vähän kuin USA, mutta ei niin paha.
Todellisuudessa Kanada on aika hiljainen valtio verrattuna naapuriinsa ja minäkin huomasin tämän talven aikana, kuinka vähän tiesinkään etukäteen tästä maasta. Tästä syystä ajattelin kirjoittaa vähän lisätietoja Kanadasta siltä varalta, että joku suunnittelee tänne vaihtoon lähtemistä ja miettii, minne päin mennä


Kanadan alueet 

Kanada on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio, joten vaihtelua maan sisällä on erittäin paljon. Pääkaupunki on Ottawa, joka sijaitsee Ontarion ja Quebecin provinssien välissä. Suurimpia kaupunkeja järjetyksessä asukasluvun mukaan ovat Toronto, Montreal, Vancouver, Calgary, Ottawa, Edmonton, Quebec city ja Winnipeg. Provinsseja on 10 ja ne ovat Yukon, Northwest territories, Nunavut, British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Quebec, Newfoundland and Labrador, New Brunswick, Nova Scotia ja Prince Edward Island. Itse olen vaihtoni aikana päässyt vierailemaan neljässä eri provinssissa: Ontario, Nova Scotia, Alberta ja Quebec.
A clickable map of Canada exhibiting its ten provinces and three territories, and their capitals.
https://en.wikipedia.org/wiki/Canada#Provinces_and_territories

Pohjoiset provinssit ovat väestöntiheydeltään ja ekonomialtaan Kanadan pienimpiä ja alkuperäiskansojen osuus asukkaista on näissä provinsseissa suurin. Alueet ovat ilmastollisesti niin kylmät, että viljeleminen ei onnistu ja tästä syystä ne ovat jääneet niin harvaan asutuiksi. Ongelmana provinsseilla yleensä on omien asukkaidensa elättäminen ja pohjoiset alueet elävätkin suurimmaksi osin hallituksen tuella. Itse haluaisin näistä provinsseista erityisesti käydä Yukonissa erämaaluontoa ihailemassa.

Brittiläinen Kolumbia on Kanadan menestyksellisimpiä provinsseja tällä hetkellä. Alueella on upeaa luontoa, vuoristoja, temperaattisia sademetsiä ja Tyynenmeren läheisyyden vuoksi miedompi ilmasto. Alberta, Saskatchewan ja Manitoba ovat keskiprovinssit, jotka tunnetaan tasaisesta preeriasta. Albertan länsireunalla ovat Kalliovuoret, mutta muuten alue on melko tasaista ja täynnä peltoja. Ilmasto on mantereinen ja kuiva.

Banff, Alberta

Saskatchewan

Ontario on Kanadan hallinnollinen ja taloudellinen keskus. Sitä usein syytetään muiden provinssien polkemisesta. Maantieteltään Ontario on kumpuilevaa ja metsäistä ja etäläiset osat ovat Suurten järvien rannalla. Kakkois-Ontariossa ja Etelä-Quebecissä sijaitsevat Kanadan tuottavimmat viljelysmaat. Suurin osa Ontarion asutuksesta sijaitsee Toronton ja Ottawan lähettyville ja provinssin kiinnostus pohjoisempiin ja läntisempiin osiin on yleensä heikkoa, eikä Hudsonin lahden lähettyvillä ole edes tieverkostoa.

Thunder Bay, Ontario
Quebec on Kanadan vanhimpia provinsseja ja ranskankielinen. Se on entinen ranskalaisten siirtolaisten asuttuma ja taistellut paljon sääilyttääkseen ranskankielen ja vahvan asemansa. Quebec on monesti yrittänyt erota muusta "brittiläisestä" Kanadasta, mutta on vielä toistaiseksi pysynyt osana valtiota. Quebec on monella tavalla eurooppalaisempi kuin muut provinssit ja on osaltaan vaikuttanut siihen, että Kanada on pitänyt euroopplaisempaa linjaa kuin Yhdysvallat. Esimerkiksi yliopiston lukukausimaksut ovat säilyneet alhaisempina kuin Yhdysvalloissa Quebecin ansiosta.

Quebec city, Quebec

Loput provinssit eli Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island ja Newfoundland and Labrador kuuluvat atlantiseen Kanadaan, josta kerroinkin aiemmin. Provinssien talous on romahtanut 1900-luvun aikana ja sen takia provinssit ovat muuttotappioalueita ja taantuvia. Monien provinssien tärkeimpiä tulonlähteitä ovat kalastus, kaivosteollisuus ja öljy. Etenkin turskankalastus oli tärkeimpiä tulonlähteitä ennen kantojen liikakalastusta.


Halifax, Nova Scotia


Kanadalaiset

Kanada on maailman monikulttuurisimpia maita, sillä sinne on saapunut siirtolaisia eri puolilta maailmaa satoja vuosia. Perustajakulttuureiksi laskettiin ennen vain brittiläiset ja ranskalaiset, mutta nykyään Kanada on tunnustanut myös alkuperäiskansat. On siis vaikea yleistää, millaisia kanadalaiset ovat. Pääasiallisesti kanadalaiset ovat erittäin ystävällisiä, pyytelevät anteeksi kaikkea ja yleensä eivät kehtaa sanoa ei, jos pyydät heiltä apua. He myös katsovat säikähtäen ja kummaksuen, kun selität liian kovaan ääneen kaupassa, miten joku tuntematon sanoi sinulle kesällä Suomessa "You fucking bitch!".
Kanadalaiset tykkäävät ajaa suurilla avolava-autoilla joka paikkaan ja ovat ylpeitä pohjosoisuudestaan (vaikka asuvat 50 leveyspiirin tienoille ja esim Helsinki on 60:n tienoilla). He opiskelevat ala-asteella pakko-ranskaa, mutta unohtavat sen suurimmilta osin kokonaan, ja naureskelevat jenkkien typeryydelle. Heidän käsitys leipomisesta on bake mixien käyttö ja he arvostavat omaa luontoansa paljon. Kanadalaiset istuvat ravintolassa vain juuri sen ajan, kun syövät. Heti, kun lautasesi on tyhjä, pyyhältää tarjoilija paikalle viemään sen pois, vaikka kaverisi vielä söisi.

Omasta mielestäni Kanadassa parasta on luonto ja sen vaihtelevuus eri osien välillä. Kanadan historia ja alkuperäiskansojen kulttuurit ovat myös erittäin mielenkiintoisia. Yleinen kulttuuri täällä on vähän liian uusavuton ja amerikkalainen omaan eurooppalaiseen makuuni.

Kommentit

Suositut tekstit