Kurssit

Hei taas!

Nyt kun on jo kolme viikkoa takana opiskelua täällä Kanadassa, voin vähän kertoa, mitä kursseja täällä oikein käyn ja millaista opiskelu on. Heti alussa kaikissa vaihto-orientaatiossa sanottiin, että Kanada on vaihtomaista kursseiltaan työläimmästä päästä. Ja tämä tuli selväksi heti ensimmäisenä päivänä, kun päivän toisella luennolla lueteltiin vaikka minkämoista projektia, palautusta, kotitehtävää, midtermiä ja final examia, mitä kurssin suorittamiseksi tulee tehdä. Eli tylsää ei ainakaan ehdi tulla, kun opiskelujen ohessa haluaisi muutakin tehdä!
Mutta itse kursseihin: otin suurimmaksi osin tänne Kanadaan sivuainekursseja, sillä olen käynyt jo kaikki pääainekurssini Suomessa. Puolen vuoden vaihtoon tulee ottaa viisi kurssia, joista yhteensä saa 30 opintopistettä (Kanadan asteikolla opintopistemäärä tai credits on 2,5 eli 0,5 per kurssi). Kurssini ovat Climatology, Geography of Canada, Cultural Geography, Forest Ecology and Silvics ja Outdoor Skills and Theory.

Climatology on aika perinteisen luentokurssin oloinen ja kertoo ilmaston ja sään ilmiöistä. Kurssiin kuuluu viikossa kaksi tunnin luentoa, joilla ei ole pakko käydä, ja harjoitukset, jotka ovat kerran viikossa ja joista saa arvosanan. Harjoitukset ovat laskemispainotteisia ja toistaiseksi ihan mukiinmenevän tuntuisia. Lisäksi kurssilla on midterm eli eräänlainen välikoe, joka tuntuu olevan melkein joka kurssilla, ja final exam eli lopputentti. Sisältö on mielenkiintoinen ja työmäärä ei liioiteltu.

Geography of Canada on erittäin mielenkiintoinen kurssi ja keskittyy lähinnä Kanadan kulttuuriseen maantietoon. Kurssilla käydään paljon Kanadan historiaan liittyviä asioita kuten alkuperäisasukkaiden ja eurooppalaisten siirtolaisten välisiä konflikteja. Tämän kurssin otin sen takia, että halusin oppia mahdollisimman paljon vaihtomaastani ja tiesin, etten missän muualla voisi tällaista kurssia ottaa. Miinuspuolena on se, että kurssi on työmäärältään huomattavasti vaativampi kuin muut kurssini. Pakollisia tehtäviä ovat yksi esitelmä, yksi suurempi ryhmätyöprojekti, yksi kirjaraportti, melkein joka toisella luennolle arvosteltavia kotitehtäviä, midterm ja final exam. Toisaalta tehtävät opettavat paljon varsinkin, kun aihe on minulle ennestään vieras.

Cultural Geography on koko maailman kulttuurista maantietoa ja keskittyy myös paljon väestönkasvun ongelmiin, mikä on ympäristöasioiden kannalta tärkeää tietoa. Kurssilla tarvitsee vain käydä luennoilla ja tehdä itsenäisesti 7 videotehtävää, joissa katsotaan jokin video ja vastataan siihen liittyviin kysymyksiin. Lisäksi kurssilla tehdään midterm ja final exam.

Forest ecology and silvics oli ainoa metsäkurssi, jonka sain mahdutettua lukujärjestykseeni ja sen sisältö on kolmannen vuoden metsäekologille vähän liian perusasioita. Elättelin toivoa, että saisin enemmän kuulla kurssilla itse Kanadan metsistä ja metsätaloudesta, mutta toivottavasti sitä asiaa tulee myöhemmin kurssilla. Kurssiin kuuluu luentojen lisäksi harjoitustunti, jolla yleensä etsitään jokin metsäasioihin liittyvä tieteellinen artikkeli ja kirjoitetaan siitä tiivistelmä.

Outdoor skills and theory on kursseistani erikoisin. Otin sen yksinkertaisesti siitä syystä, että se kuulosti niin erikoiselta ja toivoin, että se sisältäisi oikeasti ulkoilmajuttuja. Ja olin oikeassa tässä. Kurssin tarkoituksena on talviulkoilma-aktiviteetteihin tutustuminen ja talviolosuhteiden teoreettinen ymmärtäminen (lumen olomuodot, pakkasvammat, selviäminen talviolosuhteissa yms). Kurssiin kuuluu joka viikko yksi pakollinen luento, perjantaisin vapaavalintaisia talviurheilulajeja, winter camp -viikonloppu, jonkun talviasusteen valmistaminen (tästä puhuin viime postauksessa) ja jokunen kirjallinen tehtävä. Tämän kurssin kautta pääsen siis kokeilemaan backcountry-hiihtoa, jääkiipeilyä ja kahden yön talvileiriytymistä lumimajassa. Vapaavalintaisia lajeja olisi ollut lisääkin, mutta en ilmoittautunut kaikkiin siitä syystä, että aikani ei riitä kaikkeen ja joitain juttuja (kuten lumikenkäilyä ja koiravaljakkoajelua) pääsen kokeilemaan täällä muuta kautta.
Kurssina tämä on erittäin hyvä vaihtarille, joka haluaa hienoja kokemuksia ja yhden kevyemmän kurssin, mutta muuten tämän kurssin opetustaso ei ihan yllä yliopistotasolle. Opintolinjana Outdoor recreation on kuulemma muutenkin kaukana yliopistotason opetuksesta, minkä huomaa myös kyseisen opintolinjan luennoilla. Välillä tulee sekä opetuksesta että opiskelijoiden käytöksestä mieleen, että olisi palannut yläasteelle tai lukioon. :D

Lakehead University järjestää vaihtareille silloin tällöin kaikkea kivaa ohjelmaa ja toissaviikonloppuna päästiin lumikenkäilemään.
Opiskelu yleisesti on täällä selvästi koulumaisempaa ja akateeminen vapaus ei ole yhtä kouriintuntuvaa mitä Helsingissä metsätieteiden laitoksella. Opiskelu on myös selvästi intensiivisempää koko opintojakson aikana. Tässä on omat hyvät ja huonot puolensa. Minun kannalta ehkä tässä tapauksessa hyvä, sillä ottamani kurssit ovat minulle hyvin paljolti uutta asiaa, ja koko ajan tekeminen varmistaa ainakin, että en palaa kotiin ihan akateemisesti tyhjän pään kanssa!
Jokaisella kurssilla on myös käytössä oma kurssikirjansa, ja ne oletetaan ostettavan ja niistä määrätään tiettyjä kappaleita luettaviksi tietyille luennoille. Kirjojen hinnat huitelevat usein reilusti päälle 100 dollarin, joten vaihtarin roolissa ei hirveästi houkuttele yli 500 dollarin käyttäminen neljän kuukauden kirjoihin, joita ei saisi edes raahattua takaisin Suomeen. Onneksi kampuskirjasto on kattava ja pelasti minut sisältämällä kaikki kurssikirjani (vaikkakin vähän vanhemmat painokset).
Vaatimustasosta en täällä vielä tiedä, mutta eiköhän se selviä ajan kanssa.

Hyvää viikonloppua kaikille!

- Elli-Noora

Suomalainen kirjakauppa Thunder Bayn keskustassa

Kanadan suurin suomalaiskeskittymä takaa sen, että suomalaista ruokaakin löytyy koti-ikävän yllättäessä.


Kommentit

Suositut tekstit